GUIDE: STRIKKE- OG HÆKLEFASTHED

Størrelsen på dine masker, når du strikker og hækler, har meget stor betydning for det endelige resultat. Hvis du strikker og hækler med en forkert fasthed, kan du ende med noget, der er for langt eller for kort, for smalt eller for bredt. I denne guide lærer du, hvordan du får den perfekte fasthed!

GRATIS FASTHEDSMÅLER

Når du køber et strikke- eller hæklekit hos Kit Couture, får du en gratis fasthedsmåler med i kittet. Så kan du altid måle, om du har den rigtige strikke- og hæklefasthed.

alt-text

SÅDAN FÅR DU DEN RIGTIGE PASFORM!

Du kan undgå at dit arbejde bliver for langt eller for kort, for smalt eller for bredt, ved at teste din strikke/hæklefasthed med en strikket eller hæklet prøve.

Så du kan være helt sikker på, at slutresultatet bliver godt!

SÅDAN GØR DU I STRIK!

Begynd med at slå det antal masker op, som står under afsnittet om strikkefastheden i opskriften – plus fem ekstra masker til hver side, så prøven bliver bredere end de 10 cm. 

Du skal strikke prøven, så den måler 12 cm i højden. På den måde bliver prøven lidt højere end de 10 cm – og dermed ideel at måle på. 

I opskriften står der, hvilken teknik prøven skal strikkes i. Du skal være opmærksom på, at din strikkefasthed kan være forskellige om du strikker rundt eller frem og tilbage. 

Når du er færdig med at strikke din prøve, så skyl den i kuldslået vand, pres vandet ud, og lad den tørre. Nogle garnkvaliteter ændrer sig en del, når de får vand, og maskerne falder helt på plads.

NU ER DU KLAR TIL AT MÅLE!

Læg din strikkefasthedsmåler oven på din prøve, og se, om målene passer.

Tæl, hvor mange masker, der er i bredden på 10 cm

Tæl, hvor mange masker, der er i højden på 10 cm.

HVIS MÅLENE IKKE PASSER...

Hvis strikkefastheden ikke passer, skal du lave en ny prøve med en anden størrelse pind.

- Hvis der er for mange masker på de 10 cm, skal du skifte til en tykkere pind.

- Hvis der er for få masker på de 10 cm, skal du skifte til en tyndere pind. 

De tre prøver på billedet er strikket i glatstrik på henholdsvis pind 4,5 mm, 5 mm og 5,5 mm, og strikkefastheden er henholdsvis 20,5, 19,5 og 18,5 masker på 10 cm i bredden. 

Som du ser, er der en lille forskel på størrelsen. Det synes ikke af ret meget. Men hvis du strikker en sweater med en overvidde på 95 cm, og hvor strikkefastheden skal være 19,5 m i bredden, så vil du med en strikkefasthed på 20,5 masker få en overvidden på 90 cm og med en strikkefasthed på 18,5 masker få en overvidde på 100 cm. 

Som du ser, er strikkefastheden afgørende for det færdige resultat. 

Vær dog opmærksom på, at strikkefastheden kan ændre sig, hvis der strikkes i forskellige teknikker. Det kan eksempelvis være glatstrik kombineret med flerfarvestrik.

Rigtig god strikkelyst!

Ryd Alt

Dine favoritter

VIL DU VÆRE MED I MIT KIT?

Så snart du har købt hos Kit Couture, anbefaler vi dig, at du bliver en del af ”MIT KIT”, hvor du får din personlige side med særlige fordele. 

I ”MIT KIT” har du et overblik over dine bestillinger, som sker gennem vores webshop. Derudover kan du downloade gratis opskrifter til dine garnrester. Du får også invitationer til særlige KIT arrangementer og meget andet spændende.  

Vi glæder os til at byde dig velkommen i ”MIT KIT”!

ALLEREDE MEDLEM AF MIT KIT

Hvis du allerede er bruger, kan du logge her:

Login Har du glemt dit password?
×

Kit Nyt

Velkommen!

Du er nu tilmeldt KIT NYT.

×